Ga naar de inhoud
Tip1:

Kleine vijltjes raak je gauw kwijt in het beeldhouwstof, een simpele messenmagneetstrip (te koop o.a. bij Ikea) zal helpen je werkplaats op orde te houden.
Tip2:

Overig gereedschap kun je vrij makkelijk kwijt in een gereedschapshouder, die van mij heb ik bij de Lidl gekocht.

Tip3:

Als polijstbak is een grijze krat handig, maar een lage curverbox die onder je bed past is ook handig (te koop bij de action).

Tip4:

Om je beeld tijdens het polijsten neer te kunnen zetten kun je bij Ikea een grote broodplank kopen met opstaande rand, plank omdraaien zorgt ervoor dat hij niet van de polijstbak schuift.

Tip5:

Een zaagbeugel is vrij dun en lastig vastpakken met zagen daarom heb ik er een verdikking omheen gemaakt van kranten en vastgeplakt met ducktape.

Tip6:

Een dremel is leuk maar kan zeer slecht tegen het stof van beeldhouwstenen, een oplossing daarvoor is de hangmotor, zelf gebruik ik hem van het merk Foredom. De slijp-asjes van 6 mm zijn gekocht op wish.com.
Tip7:

Voor het zagen van grote brokken natuursteen (harder dan speksteen) is een carbide handzaag handig.


Tip8:

Als je met een slijp-asje werkt is het handig een schootschort van echt leer om te doen want soms wil het asje uitschieten en dan blijft je verder leed bespaart.

Tip9:

Werkhandschoenen zijn vaak heel stug en lomp, uitzondering daarop zijn werkhandschoenen van geitenleer, de Aldi verkoopt ze af en toe.


Tip10:

Stofmaskers zijn er in allerlei soorten en maten maar veel zijn ongeschikt, bij aanschaf dient op de verpakking P3 te staan, die zijn specifiek voor het steenstof.
Tip11:

Een breuk is geen enkel probleem en simpel op te lossen met twee-componentenlijm (NIET die van de bouwmarkt die is ongeschikt) van een beeldhouwwinkel.
Zelf gebruik ik de steenkit van het merk Tenax en gebruik een metalen spatel om de lijm uit het blik te halen en houten tandenstokers om de lijm te mixen.
Tip12:

Om platte oppervlakten te polijsten kun je het beste een schuurkurk gebruiken die zijn te koop bij de bouwmarkt.

Tip13:

Polijsten doe je best staand, hiervoor heb ik 2 metalen schragen die in hoogte verstelbaar zijn gebruikt en een oud tafelblad wat er los op ligt. Op die manier heb je altijd de juiste werkhoogte en krijg je geen last van je rug.
Tip14:

Zittend werken lukt prima aan een gewoon bureau dan hoef je dus geen dure beeldhouwbok te kopen en volstaat een simpel beeldhouwkussen om het beeld op te leggen op het bureau.
Tip15:

Wil je zittend werken is het slim om een kruk te kopen met houten zitting in hoogte verstelbaar en geen stoffen zitting te nemen, omdat stof stof absorbeerd en als je dan gaat zitten is er 1 grote stofwolk.
Tip16:

Een beeldhouwkussen kun je met allerhande materiaal vullen (fijn grind, zand uit de zandbak, kattengrit of zelfs steenstof) dus daar hoef je niks duurs voor te kopen.

Tip17:

Een driepoot beeldhouwbok lijkt handig maar is het niet omdatie heel makkelijk verschuift en je er dus totaal geen kracht op kan zetten.
Ooit gekocht en 1x gebruikt daarna nooit meer en staatie te verstoffen in een hoekje.

Terug naar de inhoud