Ga naar de inhoud
Op deze pagina ga ik wat dieper in op het werken met albast en beantwoord wat veel gestelde vragen.
Albast is er zover mij bekend in 6 kleuren, rood, bruin/caramel, wit/wit gewolkt/transparant, blauw en roze en zwart. Op de foto naast deze tekst zijn de duifjes van 3 soorten albast gemaakt: rood (links) wit gewolkt (midden) en bruin (rechts). De rode albast is vrij lastig verkrijgbaar en ik ken maar 1 winkel/webshop die deze kleur verkoopt en dat is de Biesbosch beeldhouwshop, maar die verkopen de stenen alleen online en niet in hun fysieke winkel. Behalve als je een kvk-nummer hebt want dan kun je terecht bij  groothandel Artistix in Rotterdam die deze steensoort ook verkoopt.
Witte en bruine en transparante albast leent zich uitstekend voor beelden die met licht werken of waar licht doorheen schijnt, juist daarmee kun je allerlei speelse effecten creeëren.

Zijn alle albastsoorten hetzelfde te bewerken?

Nee niet alle albastsoorten zijn even makkelijk te bewerken. De bruine caramelalbast word harder naarmate de kleur donkerder word, dus diepbruin is harder dan lichtbruin.
Ook de blauwe albast is erg lastig te bewerken omdat vooral het blauwe gedeelte veel harder is dan het gewolkte gedeelte. Dat blauwe gedeelte is dermate hard dat zelfs grit-gereedschap erop slijt en heeft eenzelfde hardheid als marmer.


Hoe polijst ik albast?

Albast polijsten is een aandachtsdingetje want het absorbeert heel snel water en dan scheurt het beeld. Het beste werkt het als je het beeld op een plank boven je polijstbak zet zodat het niet heel nat word. Zelf gebruik ik daartoe een ikea-broodplank.
Ook het polijsten zelf is lastig omdat de krassen die ontstaan zijn bij het bewerken, erg lastig te zien zijn tijdens het polijsten, het helpt enorm als je tussentijds het beeld laat drogen en goed inspecteerd.

Welke was kan ik gebruiken om mijn beeld te laten glanzen?

Om albast in de was te zetten is elke was geschikt en maakt het niet uit van welk merk je de was gebruikt.

Mijn albast beeld is gebroken, wat nu?
 
  
Ook albast laat zich goed lijmen met tweecomponentenlijm van een beeldhouwwinkel.
Onderstaand albastbeeld is met tweecomponentenkit van het merk Tenax gelijmd.

Welk gereedschap heb ik nodig om met albast te werken?
 

De meeste albastsoorten laten zich goed bewerken met handgekapte vijlen en raspen, dus geen gereedschap voor hout gebruiken want dat is weggegooid geld.Kan ik een dremel gebruiken bij het werken in albast?

Ja met albast kun je prima een dremel gebruiken, behalve bij blauw albast omdat blauwe albast veel harder is dan andere kleuren albast.


Kan mijn beeld van albast buiten staan?

Nee dat kan niet, albast lost langzaam op in water.
Terug naar de inhoud