Ga naar de inhoud
Op deze pagina ga ik wat verder in op het werken in seleniet en beantwoord ik veel gestelde vragen.

Seleniet is een halfedelsteen en is door zijn structuur (vergelijkbaar met draadjesvlees) erg lastig te bewerken en vrij zwak. Werken met beitels is dan ook niet aan te raden omdat de kans dat u er teveel afhaalt door breuk enorm groot is. Werk je van de kopse kanten is de steen behoorlijk hard en vrij lastig te bewerken, werk je van de zijkanten is het een hele zachte steen en heel makkelijk te bewerken.
Omdat het die draadjesvleesstructuur heeft is ook het polijsten een uitdaging opzich omdat het heel makkelijk water opneemt waardoor het beeld scheurt.Welk gereedschap heb ik nodig om seleniet te bewerken?

Seleniet laat zich heel makkelijk bewerken met handgekapte vijlen en raspen, die vijlen en raspen zijn een stuk sterker dan de vijlen en raspen die men voor hout gebruikt. Dus met gereedschap van een bouwmarkt komt u helaas niet ver, beter kunt u gereedschap in een beeldhouwwinkel kopen.

Hoe polijst ik mijn beeld van seleniet?

Het polijsten van een beeld van seleniet moet uitermate zorgvuldig gebeuren omdat seleniet heel makkelijk water opneemt.
Zelf gebruik ik een Ikea-broodplank op mijn polijstbak waar ik het beeld opzet en dan polijst met waterproof schuurpapier. Het beeld zet ik dus niet in de polijstbak zodat het een stuk droger zal blijven bij polijsten.

Is oranje seleniet anders als wit seleniet?

Nee oranje seleniet is een zelfde steensoort als witte seleniet, beide zijn een zogeheten gipsvariëteit, daarom is het ook heel belangrijk om een stofmasker te dragen bij het bewerken van seleniet omdat de stofdeeltjes schadelijk zijn bij inademing.Welke was gebruik ik om mijn beeld van seleniet te laten glanzen?

Elke was is goed en maakt het geen verschil of je hem uit een potje of tube of fles haalt.
Mijn beeld van seleniet is gebroken, wat nu?

Ook seleniet laat zich goed lijmen met tweecomponentenlijm van een beeldhouwwinkel.
In de bouwmarkt is er ook tweecomponentenlijm te koop maar die is ongeschikt en laat vrij snel los.


Is Turks albast ook seleniet?

Ja Turks albast is een lichte vorm van de oranje seleniet, zelf vind ik het geen mooie steenkleur maar smaken verschillen.


Kan mijn seleniet beeld buiten staan?

Nee dat kan niet want het neemt heel makkelijk water op en dan scheurt het beeld kapot.
Terug naar de inhoud