Ga naar de inhoud
Op deze pagina ga ik wat verder in op het werken in zachte serpentijnsoorten en beantwoord ik veelgestelde vragen.

Serpentijn is een relatief zachte steensoort en niet moeilijk te bewerken en laat zich goed hakken met steenbeitels, ook het zagen van deze steensoort is niet heel lastig en kan met de gritzaag of carbidezaag. De carbidezaag gebruik ikzelf alleen als het om grote brokken steen gaat want dat zaagt een stuk prettiger omdat dikte en hoogte van de steen niet belangrijk is. Dit in tegenstelling tot de gritzaag waarbij je gebonden bent aan de lengte van de zaagbeugel t.o.v de te zagen steen.
In sommige beeldhouwwinkels word galasteen verkocht terwijl in andere winkels dezelfde steen onder de noemer serpentijn verkocht word, welke winkel goed of fout zit met de benaming weet ik niet dus behandel ik galasteen onder de noemer serpentijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de ijsvogel hiernaast, bij de ene winkel verkocht als groene galasteen, bij de andere winkel als kalamata serpentijn.


Welk gereedschap heb ik nodig om serpentijn te bewerken?

Voor het bewerken van serpentijn is handgekapte vijlen en raspen noodzakelijk want de steen is te hard om met goedkoper gereedschap aan de slag te gaan dat is weggegooid geld.
Dus ook die aantrekkelijk geprijsde blauwe verpakking met vijlenset is compleet ongeschikt voor deze steensoorten.

Hoe polijst ik mijn beeld van serpentijn?

Serpentijn is gewoon in water te polijsten en zal daar geen hinder van ondervinden. Wel is het polijsten van vooral de eerste laag een waar geduldigheidsklusje omdat door de hardheid het vrij lang duurt eer je alle krasjes weg hebt. Tussentijds het beeld laten opdrogen zorgt ervoor dat je alle verborgen krasjes ziet zodat je weet waar je nog moet polijsten.
Zelf gebruik ik bij serpentijn korrel 80 om de grove krassen weg te werken als eerste laag, daarna korrel 240, 400, 800, 1200, 1500 en 2000.


Zijn alle serpentijn soorten hetzelfde?

Nee serpentijnsoorten verschillen onderling in hardheid, met name de kobalt serpentijn is vrij hard.
Ook qua kleurweergave kan het verwarrend werken, zo is de groene galasteen/kalamata serpentijn zwart na het insmeren met was.Kan ik een dremel gebruiken bij het bewerken van serpentijn?

Ja dat kan heel goed zelfs bij kobalt serpentijn is dat goed te doen.
Wel adviseer ik een schootschort van echt leer om te binden want de dremel wil soms wegschieten en dan blijft verder leed bespaart.
Mijn beeld van serpentijn is gebroken, wat nu?

Serpentijn laat zich goed lijmen met tweecomponentenlijm, zelf heb ik goede ervaringen met de transparante steenkit van het merk Tenax.Kan mijn beeld van serpentijn buiten staan?

Ja een beeld van serpentijn kan buiten staan maar dient wel regelmatig onderhoud met een waslaag.Welke was kan ik gebruiken voor mijn beeld van serpentijn?

Elk merk is geschikt maar recentelijk heb ik ontdekt dat een kleurverdiepent middel wat De Beeldhouwwinkel verkoopt, de kleuren een stuk intenser maakt.Terug naar de inhoud