Ga naar de inhoud
Op deze pagina ga ik wat dieper in over het werken met speksteen en beantwoord de diverse practische vragen

Als eerste is het belangrijk te bedenken  wat je nou precies wil, wil je eerst ontdekken of het spekstenen een leuke hobby gaat worden of wil je er maar éénmalig mee aan de slag of heb je het gezien bij een vriendin en lijk het je wel leuk zelf er mee aan de slag te gaan.
In alle drie de situaties zou je eerst een workshop kunnen gaan zoeken in de omgeving en daar eens een dagje meelopen om te kijken hoe en wat. Het grote voordeel van een workshop is dat je zelf niet eerst allerlei materialen hoeft aan te schaffen om te ontdekken of het wat is en kan je vrij eenvoudig nadien beslissen of je er in wil doorgaan.
Uiteraard zijn er zat mensen die een workshop helemaal niks vinden en liever in hun eigen coconnetje aan de slag gaan tenslotte ben ikzelf ook zo begonnen. Wel heb ik toen eerst een aantal boeken aangeschaft om er wat in thuis te raken maar opzich is dat geen pré.

Welk gereedschap heb ik nodig bij het bewerken van speksteen?

Een veel gemaakte fout bij aanschaf van gereedschap is de aanschaf van de welbekende set vijlen in de blauwe verpakking want dat ziet er zo handig uit.
Dat laatste klopt maar de kwaliteit van die vijlen is waardeloos, als je wat mineralen in je steen tegenkomt dan worden die vijlen al bot en in vrijwel alle speksteensoorten zitten mineralen.
Dus beter is het om die blauwe verpakking links te laten liggen en even bij een beeldhouwwinkel (er zijn er diverse verspreid over NL) langs te gaan en wat losse vijlen te kopen. Koop dan ook meteen een rasp want die zijn ideaal voor het grove werk. Voor het zagen van speksteen kun je gewoon een houtzaag gebruiken die bij iedere doe-het-zelf-zaak verkrijgbaar is.
En een stofmasker is wel te adviseren want stof inademen is nooit goed en beter te voorkomen.
En meer gereedschap heb je eigenlijk niet nodig.

Hoe polijst ik mijn beeld van speksteen?

Het polijsten van een speksteen beeld heeft niet veel om het lijf. Je gebruikt daar waterproof schuurpapier voor en start met korrel 240 en maakt dan telkens stappen tot en met korrel 2000.
Zelf gebruik ik 240, 400, 800, 1200, 1500, 2000.
Ik gebruik gewoon een lage grijze krat maar een lage curverbox werkt net zo goed (die van de action voor onder je bed zijn ideaal) waar ik dan het water indoe. Bij de Ikea heb ik een grote broodplank gekocht waar een opstaande rand aanzit en die ligt op de grijze box met de opstaande rand naar beneden zodat de plank niet kan schuiven. Deze plank gebruik ik om tussentijds mijn beeld te laten drogen.
Want vooral de eerste bewerking met korrel 240 is een waar geduldigheidsklusje eer je alle groeven van het bewerken weg heb gewerkt. Het helpt als je tussentijds even het beeld laat drogen omdat de groeven vaak niet zichtbaar zijn als het beeld nat is.

Waar moet ik beginnen met het maken van een beeld in speksteen?

Heb je nou nog nooit een beeld gemaakt of je wil een beeld maken waarvan je niet precies weet hoe dat moet, kun je ervoor kiezen om eerst een studie in zachtblijvende klei te maken.
Die zacht blijvende klei bewaar ik in een luchtdichte emmer en gebruik ik nog steeds af en toe om te ontdekken hoe iets gemaakt word.
Zo heb ik het beeld rechts van deze tekst eerst in klei gemaakt omdat het mij een moeilijk beeld leek. Door de studie in klei kwam ik achter bepaalde bewerkingen die helemaal niet zo moeilijk waren als gedacht.


Hoe maak ik een hart in speksteen?

Het makkelijkst werkt het als je een plak zaagt zo dik als je het hart wil hebben en dan kun je heel eenvoudig een hartvorm uitprinten en aftekenen.
Voor dat aftekenen gebruik ik vetkrijt want houtskool (wat vaak verkocht word voor dat doel) is helemaal niet zo handig omdat je het heel makkelijk wegveegt en potlood is te dun dus dat zie je niet.

Is het werken in Braziliaans speksteen anders als in Chinees speksteen?

Ja dat is heel anders, Braziliaans speksteen is homogeen van structuur maar bevat wel soms mineralen maar laat zich vrij makkelijk bewerken met de beitel.
Chinees speksteen is heel vaak gelaagd (vergelijkbaar met bladerdeeg) waardoor het bewerken een uitdaging opzich is en werken met beitels niet te doen is.
De kans op breukvlakken is ook aanzienlijk groter in Chinees speksteen als in Braziliaans speksteen.

Is een dremel handig te gebruiken bij speksteen?

Ja als je een gravure wil maken of een bepaalde ronding is een dremel handig, maar bedenk wel dat stof funest is voor deze machine. Dus als je er regelmatig gebruik van wil gaan maken is het misschien verstandiger even door te sparen en dan voor een hangmotor met toebehoren te gaan kijken. Sinds kort heb ik ook een hangmotor en de mogelijkheden zijn aanzienlijk groter hiermee want je kan er ook beiteltjes bij kopen en de slijp-asjes zijn een stuk groter als van de dremel.
Het beeld rechts van deze tekst heb ik o.a. met die hangmotor gemaakt (is overigens in albast gemaakt) (uitleg over werken met albast)


Mijn speksteen beeld is gebroken, wat nu?

In de stenen die de beeldhouwwinkels verkopen zitten regelmatig breukvlakken, die kun je opsporen voordat je de steen koopt door er met een ijzeren voorwerp op te slaan. Als de steen dof klinkt zit er een breuk in, klinkt de steen helder dan is de steen massief.
Maar ook als je de steen al aan het bewerken bent en onverhoeds breekt is er geen man overboord, bij de beeldhouwwinkels is gewoon tweecomponenten lijm te koop waarmee de steen zich goed laat lijmen. Wees nou niet eigenwijs door steenlijm bij de bouwmarkt te kopen want daarmee houdt de breuk niet en laat de lijm vrij snel los. En als je het een beetje onder de knie hebt zie je de lijmnaad niet en lijkt het gewoon een breukvlak. En ook hierbij geldt: oefening baart kunst.
Welke was heb ik nodig om mijn speksteen beeld te laten glanzen?

In principe is elke was geschikt om je beeld ermee in te smeren, en maakt dat geen verschil.
Alleen lang niet alle speksteensoorten zullen mooi blijven glanzen als de was is opgedroogd. Het wil soms helpen om het beeld eerst in de oven te verwarmen waardoor de poriën van de steen open gaan staan (door hitte zet de steen uit). En dan als de steen nog heet is de was er op aanbrengen vaak blijft het beeld dan mooi glanzen als het afgekoeld is.


Wat is gemeleerd speksteen?

Gemeleerd speksteen is een steen waarbij meerdere kleuren door elkaar heen lopen.
De bewerking is niks anders als bij ander speksteen, onderstaand een foto van gemeleerd speksteen.
Kan mijn speksteen beeld het hele jaar buiten staan?

Nee speksteen kan niet het hele jaar buiten staan, omdat speksteen vrij poreus is neemt het snel water op. Als het dan gaat vriezen vriest het beeld kapot omdat water uitzet bij bevriezing.
Onder een overkapping kan het beeld uiteraard wel het jaar rond buiten staan.
Terug naar de inhoud